Nieuwkomers over K!X Works

Snel een baan of opleiding vinden. Dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet in een land waar je de cultuur niet kent, de taal niet spreekt en je diploma’s minder waard zijn. Vier deelnemers van K!X Works vertellen over hoe zij hun leven opbouwen in Nederland en hoe K!X Works hen daar een handje bij helpt. ‘Ik heb geleerd welke stappen ik moet volgen om mijn droom waar te maken.’

‘Door het bedrijfsbezoek van de K!X Works-training heb ik zelf gezien wat ik moet doen voor mijn toekomst. Vroeger wist ik niet goed wat er bedoeld werd met netwerken, maar nu wel! Bij de training kregen we veel voorlichting, en bijvoorbeeld les van een gastdocent. Ik leerde hoe belangrijk communicatie en netwerken is. Ook heb ik ontdekt dat ik kan studeren en werken tegelijk, dat is echt super! Want ik wil dat mijn uitkering stopt. Ik wil niet dat iemand mij betaalt, terwijl ik niks doe. Andere nieuwkomers zouden deze training ook moeten doen, want je kan er heel veel leren. Je taal wordt er veel beter van, en je gaat bij bedrijven op bezoek. Mijn droom voor de toekomst is om een goede studie te doen en werk te vinden.’

Omar Al Jawad wil ICT-diagnosetechniek of fotografie gaan studeren

‘Al sinds ik kind ben, droom ik ervan een witte jas aan te hebben. Nu wil ik de opleiding tot apothekersassistent gaan doen. Door de K!X Works-training heb ik geleerd welke stappen ik moet volgen om mijn droom te laten uitkomen. Het leukste van de K!X Works-training vond ik dat we één groep zijn. Ieder mens hier heeft andere dromen en andere ideeën. En van iedereen kan je wat leren! Elke keer kregen we veel informatie over het studeren en werken in Nederland, dat was heel erg leuk en nuttig. Ik vind deze training heel belangrijk voor nieuwkomers en voor iedereen die hier in Nederland wil studeren of werken, maar nog niet weet wat hij daarvoor moet doen. Mijn toekomstdroom is nu om een eigen apotheek te hebben. Als andere mensen aan hun toekomst willen werken, dan kunnen ze het beste naar deze training gaan!’

Hiba Mhahi wil de opleiding tot apothekersassistent doen

‘In Syrië heb ik bijna drie jaar economie gestudeerd. Mijn droom is om daar in Nederland mee door te gaan. Daarom wil ik in september met de opleiding tot boekhouder beginnen. De K!X Works-training was voor mij een heel goede ervaring. Ik heb veel informatie gekregen, bijvoorbeeld over wat ik moet doen om als vrijwilliger te werken of als ik gewoon werk wil vinden. Het leukste vond ik om met anderen Nederlands te praten. Ik vond het altijd spannend om met Nederlanders te praten, maar door K!X Works heb ik ontdekt dat het leuk is en ik het meer wil doen! Ik ben er echt enthousiast over geworden. Een vriendin van mij wil in oktober misschien mee gaan doen met de training. Ik heb gezegd dat ze het echt moet doen, omdat ze er veel ervaring op kan doen, en nieuwe, bijzondere mensen kan leren kennen in Maastricht!’

Alaa Ahmed Naies wil met de opleiding tot boekhouder beginnen

‘Het gaf mij zelfvertrouwen dat ik weer aan de slag kon met mijn toekomst. Nu ga ik eerst Nederlands niveau B2 afmaken, daarna een schakeljaar doen en dan door naar de universiteit.
Ik heb in Syrië drie jaar farmacie gestudeerd, maar ik kon het daar niet afmaken. Bij de K!X Works-training ben ik te weten gekomen welke universiteiten in Nederland farmacie onderwijzen. Het voelt goed dat ik alles zelf kan regelen, door korte- en langetermijndoelen te stellen. Ik vond het bijzonder om tijdens de training aan de slag te gaan met mijn vaardigheden en talenten. In Syrië heb ik al veel ervaring opgedaan, bijvoorbeeld als apothekersassistent en beheerder van apotheken. Door K!X Works ben ik gaan nadenken hoe ik deze vaardigheden in Nederland kan inzetten. Ik hoop dat alles gaat lukken in de toekomst, dan zal ik echt heel blij zijn!’

Abdullah Albasha gaat zijn studie farmacie afmaken