‘Stuk voor stuk powervrouwen’

door

in

Korte documentaire over hoe nieuwkomers werken aan hun toekomst met K!X Works

‘Stuk voor stuk powervrouwen; het verhaal van K!X Works’. Dat is de titel van een nieuwe korte documentaire van Movisie. De film, waarin Douaa en Tabarak centraal staan, biedt een mooie impressie hoe nieuwkomers na hun vlucht naar Nederland, werken aan een nieuwe toekomst met een baan. Het maakt inzichtelijk hoe ze met het project K!X Works van Movisie daaraan en met hun empowerment hard aan de slag gaan. En wat K!X Works voor Douaa, Tabarak en andere deelnemers, jonge vrouwen én jonge mannen, betekent op weg naar een werkende toekomst.

Douaa Assaf en Tabarak Darwish kwamen allebei zo’n vijf jaar geleden uit het door oorlog geteisterde Syrië naar Nederland. Inmiddels zijn ze statushouders en bezig zich hier te settelen, elk met hun gezin. Met wilskracht en doorzettingsvermogen werken ze, net als de andere deelnemers, daarbij elk aan hun eigen droom: het bemachtigen van een baan.

K!X Works van Movisie ondersteunt hen daarbij. Dat in de documentaire vrouwelijke nieuwkomers centraal staan, is niet toevallig. Gemeenten focussen niet zelden op de arbeidsparticipatie van mannelijke nieuwkomers terwijl, zoals een van de geïnterviewde begeleiders in de documentaire zegt, tal van vrouwen veel ambitie en potentie hebben.

‘Stuk voor stuk powervrouwen’ geeft een mooi inkijkje achter de schermen van het project K!X Works en de deelnemers. Over ambities, dromen, drijfveren en te overwinnen tegenslagen. De verhalen van Douaa en Tabarak, de verhalen van hun begeleiders en de trainers van K!X Works: allemaal krijgen ze een plek in deze integere, 17-minuten durende documentaire. Ondanks corona en de beperkingen die erop volgden, lieten de deelnemers zich niet weerhouden vol in  te zetten op hun werkende toekomst.

De film neemt de kijker mee in het verhaal van Douaa en Tabarak en maakt duidelijk wat K!X Works gemeenten te bieden heeft die ook aan de slag willen of gaan met de arbeidsparticipatie van statushouders. Daarnaast is de documentaire bijvoorbeeld onder meer prima bruikbaar voor bijvoorbeeld professionals en vrijwilligers die (gaan) werken met nieuwkomers en voor docenten en studenten in hbo- en mbo-onderwijs.

Trailer

Bekijk hier de trailer op YouTube

Wat is K!X Works?

Nieuwkomers moeten in Nederland snel mee kunnen doen. Een baan of opleiding zijn belangrijke voorwaarden om volledig te participeren. K!X Works helpt nieuwkomers aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt door direct of via de juiste opleiding of vrijwilligerswerk een betaalde baan te krijgen.

Jonge nieuwkomers worden toegerust richting de arbeidsmarkt en geïnformeerd over mogelijkheden voor opleidingen.  

  • Ze worden gestimuleerd om zelf te werken aan hun eigen toekomst, uitgaande van eigen kracht en kwaliteiten.
  • Ze komen in contact met de arbeidsmarkt via gastlessen en bedrijfsbezoeken.
  • Ze bouwen een netwerk op dat zij kunnen benutten voor het vinden van een baan en versterken hun beroepsoriëntatie en opleidingskeuze.

K!X Works is een welkome aanvulling op de behoefte van overheid en maatschappij om nieuwkomers snel te laten participeren in de samenleving. Aan het einde van het traject ontvangen de deelnemers een certificaat.

Wie doen er mee?

Jongeren en jongvolwassenen met een migratieachtergrond (nieuwkomers), vluchtelingen uit oorlogsgebieden en Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s).
 
K!X Works is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VSB Fonds.
De documentaire ‘Stuk voor stuk powervrouwen’ is gemaakt door Movisie in samenwerking met Werkzaak Rivierenland in Tiel. Productie: Higher View.